Větší hrnec naplňte vodou. Velikost hrnce zvolte podle množství vařených kukuřičných klasů.
Vodu v hrnci uveďte do varu. Jakmile voda začne vařit, přidejte do hrnce kukuřici a hrnec zakryjte pokličkou. Všechny kukuřičné klasy by měly být zalité vodou, aby se mohly vařit po celém povrchu.
Vařte 10-15 minut v závislosti na tom, jak měkkou chcete kukuřici mít.
Když si myslíte, že je kukuřice uvařená, opatrně vodu slejte tak, aby Vás neopařila unikající pára. Vyjměte kukuřičné klasy. POZOR - klasy budou velmi horké a v ruce je určitě neudržíte!!!
Na uvařená klas můžete dát trochu soli, bylinek nebo koření. Klasické dochucení je posolením, případně potřením máslem.
DOPORUČENÍ
Když přidáte do vody na vaření lžíci soli, bude slanější k každé zrnko klasu.
Když přidáte do vody na vaření lžíci cukru, rozjasní to chuť kukuřice.
Kukuřice se dá "prohřát" i v mikrovlnné troubě, ale není to ono...
Kukuřice se připravuje na grulu většinou tekdy, když grilujte jiné potraviny nebo zeleninu.
V mexické kuchyni se kukuřice po grilování potře trochu másla a kořením "Tajin". Jedná se o směs jemného vápna a chilli.
Poznámky
Na vaření je vhodná kukuřice středně zralá. Ideální je když zrna klasu začínají lehce žloutnout a jsu ještě měkká. Tvrdá kukuřičná zrna už se do měkka uvařit nedají, nebo už budou příliš tvrdá na okusování přímo z klasu.
Kukuřičné klasy se musí oloupat - zbavit listů i vláken. Doporučuji očistěné klas omýt vodou - zbavíte je tak případného hmytu.