published by admin on Pá, 02/05/2021 - 13:59
Souhrn
Yield | |
---|
Zdroj | https://www.food.com/recipe/corn-on-the-cob-boiled-284999 |
---|
Prep time | 5 minuty |
---|
Čas vaření | 15 minuty |
---|
Total time | 20 minuty |
---|
Suroviny
1 špetka
sůl (podle chuti (volitelné))
1 špetka
pepř (podle chuti (volitelné))
5 liters
voda (podle počtu kukuřičných klasů) Instructions
- Větší hrnec naplňte vodou. Velikost hrnce zvolte podle množství vařených kukuřičných klasů.
- Vodu v hrnci uveďte do varu. Jakmile voda začne vařit, přidejte do hrnce kukuřici a hrnec zakryjte pokličkou. Všechny kukuřičné klasy by měly být zalité vodou, aby se mohly vařit po celém povrchu.
- Vařte 10-15 minut v závislosti na tom, jak měkkou chcete kukuřici mít.
- Když si myslíte, že je kukuřice uvařená, opatrně vodu slejte tak, aby Vás neopařila unikající pára. Vyjměte kukuřičné klasy. POZOR - klasy budou velmi horké a v ruce je určitě neudržíte!!!
- Na uvařená klas můžete dát trochu soli, bylinek nebo koření. Klasické dochucení je posolením, případně potřením máslem.
DOPORUČENÍ
- Když přidáte do vody na vaření lžíci soli, bude slanější k každé zrnko klasu.
- Když přidáte do vody na vaření lžíci cukru, rozjasní to chuť kukuřice.
- Kukuřice se dá "prohřát" i v mikrovlnné troubě, ale není to ono...
- Kukuřice se připravuje na grulu většinou tekdy, když grilujte jiné potraviny nebo zeleninu.
- V mexické kuchyni se kukuřice po grilování potře trochu másla a kořením "Tajin". Jedná se o směs jemného vápna a chilli.
Poznámky
- Na vaření je vhodná kukuřice středně zralá. Ideální je když zrna klasu začínají lehce žloutnout a jsu ještě měkká. Tvrdá kukuřičná zrna už se do měkka uvařit nedají, nebo už budou příliš tvrdá na okusování přímo z klasu.
- Kukuřičné klasy se musí oloupat - zbavit listů i vláken. Doporučuji očistěné klas omýt vodou - zbavíte je tak případného hmytu.