Jste zde

Flambování - metody a postupy

Flambování - metody a postupy

Flambování

Skočit na navigaciSkočit na vyhledáván

Flambování (z fr. flamber = hořet) je opalování některých pokrmů různě aromatizovaným alkoholem (koňakemlikéremrumemvodkou). Tato úprava zlepšuje vzhled nebo chuť pokrmu.

Flambování spočívá v tom, že se malé množství alkoholu, kterým se polije obsah pánve, následně zapálí a nechá hořet tak dlouho, až se alkohol spálí a ve flambovaném pokrmu zůstane jen složení šťávy, v níž veškerý přebytek tuku byl spálen a spotřebován plamenem. Zapálit se dají páry z nápoje, jehož teplota vzplanutí je nižší než teplota okolní, pro pokojovou teplotu 25 °C je to asi 45 % objemových alkoholu (méně koncentrované likéry je třeba před zapálením ohřát).

Při flambování je nutno dbát na bezpečnost a snížit riziko vzniku nehod. Například rozlití hořícího destilátu na keridon, nebo příliš prudké vzplanutí alkoholu a následné popálení.

Literatura a zdroje

Flambování – Wikipedie (wikipedia.org)

Odkazy

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

O projektu

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer